Díjakat hirdettek a biztosítók

2014.11.02., vasárnap   •   Bejegyezte: Szilágyi Alex   •   Komment: Nincs hozzászólás, legyen Ön az első!

Autósok: meghirdették a díjakat a biztosítók, lássuk, mit tudnak!

 

Közzétették a január 1-jei fordulónapon érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaikat a magyar biztosítók, így azok a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján is elérhetők. Az első megjelent alkuszi gyorselemzések szerint a legtöbb autós díja emelkedett.

Legkésőbb máig kellett közzétenniük a 2015. január 1-jétől érvényes kgfb-tarifáikat azoknak a biztosító társaságoknak, amelyek jövő év január 1-jétől módosítani kívánnak díjaikon. A MABISZ statisztikái szerint az összes, mintegy 4,167 millió jármű 52 százaléka, 2,167 millió gépjármű kgfb-szerződésének évfordulója továbbra is január 1-je, őket érinti tehát a ma kezdődő kampány. Magánszemélyek tulajdonában közülük 1,433 millió gépkocsi áll, ezek 38,7 százaléka B10-es kategóriájú (vagyis a legelőnyösebb tarifába tartozó), míg az alap – A0-s – kategóriába a személygépjárművek 11,64 százaléka tartozik. Az első féléves adatok alapján a magyarok kötelező biztosítási átlagdíja 19 887 forint, ami nemzetközi összevetésben rendkívül alacsonynak mondható.
Autósok: meghirdették a díjakat a biztosítók, lássuk, mit tudnak!

Mit hozott a díjhirdetés?

Általában emelkednek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) jövő évi díjai, de az eddig nyilvánosságra hozott információk alapján úgy tűnik, nem drasztikusan, legfeljebb 10-15 százalékkal – írta néhány órával az első biztosítói hirdetmények megjelenése után a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. A folyamatosan érkező kgfb-hirdetményekből már az első áttekintés során is szembeötlő az úgynevezett együttkötési kedvezmények kibővítése, ami azt jelenti, hogy az eddigi casco-kgfb helyett akár négyféle – lakás-kgfb-élet-casco – biztosítást is “rávarrnak” erre a konstrukcióra – hívta fel a figyelmet az idei kampány egyik legmarkánsabb újdonságára Németh Péter, a cég értékesítési és kommunikációs igazgatója. Ez azt jelenti, hogy a lakásbiztosításokat idén még inkább megéri átnézni és akár újra kötni a kampányban.
Autósok: meghirdették a díjakat a biztosítók, lássuk, mit tudnak!

A Biztosítás.hu MTI-nek és a Netrisk.hu portál Portfolio-nak is eljuttatott gyorselemzése szerint szintén emelkednek a díjak. Előbbi szerint átlagosan 10 százalék körüli lesz az emelkedés a meghirdetett tarifák alapján, de van olyan biztosító és szegmens, ahol 20-100 százalék közötti a díjemelkedés. A legtöbb autós 1500-2000 forinttal emelkedő éves díjakkal találkozik majd az idei kampányban, ami a portál szerint nem meglepő a tavaly óta töretlen díjemelkedési trendeket figyelembe véve. A portál szerint az idei kampány legfontosabb kérdése az lesz, hogy a díjemelkedésekkel szembesülő autósok át tudnak-e, illetve át akarnak-e szerződni kedvezőbb díjat kínáló másik biztosítótársasághoz vagy maradnak jelenlegi biztosítójuknál és elfogadják a többletdíjakat.
Autósok: meghirdették a díjakat a biztosítók, lássuk, mit tudnak!

A Netrisk.hu szerint bár van olyan társaság, amelyik a tavalyi árszint közelében hagyta tarifáit, néhány szereplő átlagosan 15-20 százalékkal is emelte díjait. Az átlagos díjnövekedés mértéke azonban ennél kisebb lehet: az online biztosításközvetítő a kampányban a nála kötött új szerződések átlagdíját 12.500 forint körüli szintre várja, szemben a tavalyi 11.300 forintos mértékkel. Az alkuszcég szerint a díjnövekedést az idén is elsősorban a kármentesen vezető autósok, illetve azok tudják ellensúlyozni, akik egyidejű casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével akár jelentős mértékű együttkötési kedvezményt tudnak elérni. Jelentős strukturális változás a korábbi tarifákhoz képest egyébként nem tapasztalható, meghatározó hatású új kedvezményt a biztosítók nem alkalmaznak.
Autósok: meghirdették a díjakat a biztosítók, lássuk, mit tudnak!

A nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cégek járművei számára az idén megjelent egy új, eurós díjfizetéshez kapcsolódó kedvezmény. A személyautók esetében ugyanakkor az együttkötési kedvezményen kívül idén is elsősorban az éves díj egyösszegű befizetésével, bankszámláról történő fizetéssel, illetve elektronikus kommunikáció vállalásával érhető el a legnagyobb mértékű kedvezmény: ezek mértéke egyenként a 10, de esetenként akár a 25 százalékot is elérheti, ugyanakkor a biztosítók általában 25-50 százalék közötti értéken kedvezményplafont érvényesítenek.
Autósok: meghirdették a díjakat a biztosítók, lássuk, mit tudnak!

A bónuszbesorolást is érintő kárt okozók továbbra is nem kívánt ügyfélnek számítanak: számos biztosító az ilyenkor megszokott, két szintet érintő bónuszvesztés mellé jelentős, akár 100 százalékot is meghaladó pótdíjat is terhel ezekre az ügyfelekre, akiknek a megajánlott új díja így a korábbinak akár két-háromszorosa is lehet. A portál közölte, noha néhány biztosító már a kampány kezdetéig megküldte meglévő ügyfeleinek a jövő évre ajánlott díjait, ezeknek a díjértesítő leveleknek törvény szerint november 11-éig – legkésőbb az évforduló előtt 50 nappal – kell megérkezniük az ügyfelekhez, akiknek ezen információk ismeretében legkésőbb december 1-je éjfélig van lehetőségük jelenlegi szerződésük felmondására.

Az éjszakai feldolgozás során kiugró érdekességeket egyelőre nem tapasztaltak a CLB szakértői, az már viszont egészen biztos, hogy az átszerződési kedvet az a díj fogja meghatározni, amelyet az autósok jelenlegi biztosítója kalkulál – szaknyelven indexál – nekik 2015-re. Ezzel kapcsolatban már vannak, és még lesznek is nagy meglepetések – szögezi le Németh. Az indexdíjakat tartalmazó értesítőket folyamatosan kapják az emberek, s az eddigiek alapján kiderül, hogy jó néhány biztosító durván, akár 10- 15 ezer forinttal is emelné a meglévő szerződésekhez tartozó tarifát.

Forrás: http://www.portfolio.hu/finanszirozas/biztositok_penztarak/autosok_meghirdettek_a_dijakat_a_biztositok_lassuk_mit_tudnak.3.205831.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Cimke:

«

»

Vélemény, hozzászólás?

Partnereink

Kapcsolat

Név: Szilágyi Alex
Telefon: +36308192885
FAX:
Székhely:
Adószám:
Alkuszi szám:   
RSS feed: www.tebiztositasod.hu/rss